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Coffee

Velton's coffee - Holiday Blend



Coffee Review에서 2013년 7위를 차지한 벨톤커피의 홀리데이 블렌드...



95
Roast: Medium-LightReview Date: December 2013
Origin: Central Kenya; Toraja growing region, southwestern Sulawesi, Indonesia.Price: $17.00/16 ounces
 

Blind Assessment: Deeply but vivaciously expressed complexity. Raspberry-like fruit, roasted cacao nib, honey, narcissus-like flowers, a hint of pungent sandalwood in aroma and cup. Round, juicy acidity; syrupy yet lively mouthfeel. Long, rich, flavor-saturated finish.

Notes: This fine coffee was selected as the #7 coffee in the Coffee Review Top 30 Coffees of 2013.This extraordinary Holiday blend owes its distinctiveness to two very distinguished coffees, a Kenya AA Rumikia Blackberry and the rare Sulawesi AA Toarco Toraja. Sulawesi Toarco is a fully wet-processed coffee, unlike the typical wet-hulled coffees produced in Sulawesi and elsewhere in Indonesia. Located in Everett, Washington, north of Seattle, Velton's Coffee is a quality-focused small-batch wholesale roaster. Visit www.veltonscoffee.com or call 206-250-6130 for more information.

Who Should Drink It: Superb balance, complete structure and deeply expressed aroma and flavor should impress aficionados while seducing any casual coffee drinkers around the holiday table.

AROMA:9
ACIDITY:9
BODY:9
FLAVOR:9
AFTERTASTE:9
AGTRON:56/78
  • WHERE TO BUY:

  • > Veltons Coffee Roasting Company


우연히 좋은 기회에 구하게 되어 처음으로 해외에서 로스팅한 커피를 맛보게 되었다.(딴죽걸이님 감사합니다^^)


우선 포장부터 아주 마음에 든다...정말 크리스마스 같은 홀리데이에 어울리는 이쁜 포장....



친절하게 블렌딩한 커피의 종류와 비율이 나와 있다..


처음 보는 커피다....



배전도가 조금 약하다는 느낌...


추출의 난감함이 바로 느껴지는 순간....ㅡ,.ㅡ;;;


향긋한 아로마가 코를 자극한다. 아주 그 맛이 기대된다.




우선 하리오로 핸드드립해서 마셔보기로 한다.


구해주신 분의 추천이 짧게 추출하는 것을 추천하셨다....


그래서 푸어오버로 빠르게 추출해 본다.




분쇄하니 아로마가 강렬하다. 플로럴하고 푸룻티한 것이 상큼함의 극치다.



푸어오버로 짧게 추출....



맑은 커피....


향긋한 아로마... 상큼한 과일맛과 견과류의 맛도 후미에 느껴진다.


전체적으로 어디 하나 강하다거나 하지않고 


모든 부분이 탄탄하게 잘 균형잡힌 느낌이라고 할까...


지금까지 맛봤던 커피와는 정말 다른 맛에 엄청 놀라게 된다.


진짜... 이거 내가 알고 있던 커피 맛과는 다르다...


아... 커피는 이래서 싼거만 마셔봐서는 안되는 것 같다...


제대로 로스팅하는 로스터리샵을 통해서 좋은 커피를 구해야 함을 다시 한번 느낀다...





이번엔 에스프레소로 한번 추출해본다..


배전도가 조금 약한 편이라 강한 채널링과 함께 크레마 폭탄이 예상된다...


역시 처음 2번의 샷은 빠른 추출과 크레마 폭탄으로 산미만 강한 샷을 추출했다...


다시 좀더 분쇄도를 조절하고 추출했다...






좀 끈적하게...


vst18 18.5g 도징


27초에 33g 추출


아... 산미와 단맛이 살짝 올라와 아주 기분 좋은 맛이다...


바디감은 조금 부족하지만, 맛이 좋다.


라떼도 어울릴 듯^^




마음에 드는 샷을 내리기가 쉽지 않은 커피이지만,


제대로 추출되면 좋은 맛을 선물해준다...


이 커피를 마시는 날이 바로 홀리데이겠지~^^